Efficiënt omgaan met je dak

6groendak

Vanaf de eerste huizen werd er al naar manier gezocht om meer uit je huis te halen. Tegenwoordig gebeurt dat vaak door uit te bouwen of ruimtes die je minder vaak gebruikt te verhuren. Sommigen beginnen een eigen zaak in huis en bouwen de garage om tot een praktijkruimte. De mogelijkheden zijn eindeloos. Naast de ruimtes in je huis, kunnen ook de onderdelen op het gebied buiten je huis nuttig gebruikt worden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan je tuin, de schutting of het dak. Zo zijn er veel opties om efficiënter om te gaan met je dak.

Een groendak met planten

Een van de mogelijkheden is om sedummatten te nemen. Sedummatten zijn een voorbeeld van een groendak. Een groendak is een manier om je dak te verduurzamen en meer groen te hebben om je huis. Het isoleert beter tegen de warmte en de kou dan een traditioneel dak en het is gemaakt van natuurlijk materiaal. Ook gaan ze gemiddeld een stuk langer mee dan andere daken. Het bevat een laag met vetplanten die geschikt zijn tegen verschillende weersomstandigheden zoals regen en langdurige droogte. Een groendak heeft dus meerdere voordelen ten opzichte van een traditioneel dak.

Zonnepanelen voor duurzame energie

Het populairste wat mensen op daken plaatsen zijn zonnepanelen. DIt is niet gek, omdat er de laatste paar jaar steeds meer aandacht is voor zonne energie dat op een duurzame manier geproduceerd wordt. Het is een passieve manier om energie op te wekken. De installatie kost wel wat, maar dat is vaak binnen een aantal jaar wel terug verdient. Dit komt doordat je de stroom dat er opgewekt wordt, maar je niet verbruikt, terug kunt leveren voor een mooi bedrag. Ook heb je er jaren plezier van. Ze zijn dus goed voor de portemonnee en voor de natuur. Je slaat dus twee vliegen in één klap door zonnepanelen te nemen.